Skip to content

Delicaat, licht en geurig: de perfecte kop groene thee maakt je vrolijk. Het is niet voor niets de favoriete opkikker van mensen over de hele wereld. Wat is de beste manier om groene thee te zetten zodat je van elke slok geniet? Ook jij kunt een theedeskundige worden – het enige wat je hoeft te doen is deze vijf eenvoudige stappen te volgen…

Hoeveel theezakjes?
Als je één kopje groene thee zet, doe je één theezakje in je kop of glas. Als je een hele pot thee zet, gebruik je twee of meer zakjes van je favoriete groene thee, afhankelijk van hoe sterk je je thee wilt.

Gebruik vers water
Gebruik als het even kan zacht water in plaats van hard water. Wist je dat hetzelfde theezakje anders kan smaken in verschillende regio’s in Nederland? Dit komt door het verschil in hardheid van het water. Gebruik altijd vers water in plaats van gemengd water of water dat al eens is gekookt. Dit tast de smaak van de thee aan.

Let op de temperatuur
Kook het water in een waterkoker, in een fluitketel of pannetje op het vuur tot het kookt. Dit is belangrijk, want de luchtbelletjes die je ziet als het water kookt bestaan uit koolzuur dat van het water wordt onttrokken. Hierdoor wordt het water minder zuur, waardoor de thee een helderdere kleur krijgt. Kook het water niet in de magnetron.

Hierdoor gaat de volle smaak verloren en gaat de thee schuimen. Dat ziet er niet echt lekker uit. Laat het water na het koken een paar minuten staan, zodat het afkoelt naar 60 tot 85° C. Dit is de ideale temperatuur om je thee mee te zetten.

Zo zet je de thee
Zorg dat je theezakje(s) op de bodem van je kopje of theepot liggen en giet het hete water erop. Door de kracht waarmee het water het theezakje raakt, komen de smaak en het aroma van de thee sneller vrij. 

Laten trekken
Laat de thee een of twee minuten trekken. Hierdoor ontstaan de heldere, groene kleur en een rijke geur en aroma. Als je liever een krachtige smaak hebt, laat je de thee twee tot drie minuten trekken. Het aroma wordt daardoor wel wat minder sterk. Na een kopje thee kun je de hele wereld weer aan.

kopje thee