Skip to content

Er zijn zoveel verschillende smaken thee, maar wist je dat zwarte thee, groene thee, oolong thee en witte thee allemaal van de zelfde blaadjes van de Camellia Sinensis plant komen? Ieder kopje thee dat wordt gedronken, is gemaakt van theeblaadjes die ooit door iemand met de hand zijn geplukt. Deze theeblaadjes komen van theeplantages verspreid over de hele wereld. Wist je dat Lipton-thee wordt geteeld in meer dan tien landen? We hebben onze eigen plantages in Kenia.

 

Wat is het verschil tussen zwarte, groene, oolong of witte thee?

zwarte thee

Zwarte thee:

Nadat de theeblaadjes met de hand worden geplukt, worden de blaadjes verflenst, gesneden en dan worden ze blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door de toevoeging van lucht, ontstaat er een reactie met enzymen, dat zorgt voor de donkere kleur en de rijke smaak van thee. Hierna worden de blaadjes geroosterd.

groene thee

Groene thee:

Groene thee verschilt niet veel van zwarte thee. Het verschil met groene theeblaadjes, is dat de theeblaadjes meteen worden verhit. Er zijn twee verschillende manieren om groene thee te maken. Je kunt de blaadjes of stomen of ze worden geroosterd. Doordat de blaadjes worden verhit, behouden de theeblaadjes hun groene kleur. Groene thee geeft een lichte kleur af en een lichte frisse smaak. Geroosterde groene thee heeft een wat krachtigere smaak dan gestoomde groene thee.

Witte thee:

Witte thee wordt gemaakt van de fijne knopjes van de theeplant en worden alleen gedroogd.

oolong thee

Oolong thee:

Oolong thee zit tussen groene thee en zwarte thee in; de thee wordt blootgesteld aan lucht, maar niet zo lang als zwarte thee. Daardoor krijgt het een gele kleur en karakteristieke smaak. Oolong thee wordt ook weleens blauwe thee genoemd.


Kruiden infusies of “Kruidenthee”: Wist je dat “kruidenthee” eigenlijk geen echte thee is. Kruiden infusies worden gemaakt van kruiden en bevatten dus geen blaadjes van de theeplant: de Camellia Sinensis.  Hetzelfde geldt voor Rooibos. Rooibos bestaat namelijk uit de naaldjes die groeien aan een bijzondere plant. Deze plant groeit alleen in Zuid-Afrika.