Skip to content

Is het tijd om je smaakpapillen eens goed wakker te schudden?  Wil je je horizon verbreden? Wij zijn mega-enthousiast over Pu-erhthee en Oolongthee, twee theesoorten die tussen groene en zwarte thee in zitten. Dit is waarom wij fan zijn.

Maak kennis met pu-erhthee

Heb je weleens gehoord dat over thee wordt gesproken alsof het een goede wijn of whiskey is? Maak kennis met Pu-erh, de thee die beter wordt naarmate hij ouder is. Deze ‘donkere’ thee uit het zuidwesten van China die is vernoemd naar marktstad Pu-erh lijkt in niets op een standaard kopje thee.

De blaadjes worden platgeperst in de vorm van een frisbee of rechthoekige plakken en krijgen daarna maanden (of soms wel jaren!) de tijd om te rijpen. Pu-erh is thee die ontstaat als tijd en geduld de hoofdingrediënten zijn. Door de voortdurende fermentatie verandert Pu-erh thee met de tijd. Het lijkt bijna alsof de thee leeft, met smaken die zich blijven ontwikkelen terwijl de jaren verstrijken.

Omdat hij tientallen jaren kan blijven rijpen, worden schijven Pu-erh soms gezien als familie-erfstukken die van generatie op generatie worden doorgegeven!

pur thee

TIJD VOOR THEE: PU-ERHTHEE

Pu-erh lijkt in niets op je standaard kopje thee. Hij is spannend, hij is exotisch, hij is een beetje eigenaardig, dus wij denken dat dit precies de interessante theesoort is die je tevoorschijn haalt als je vrienden op bezoek hebt. Theeleuten gaat tenslotte over samen praten en je verbonden voelen, en hoe kun je nu beter een gesprek beginnen dan door het delen van een thee die je horizon gegarandeerd verbreedt? 

Pu-erh is in veel verschillende smaken verkrijgbaar, afhankelijk van de rijpingstijd—alles tussen rijpe en aardse zwarte thee tot iets wat meer lijkt op traditionele groene thee (al heeft hij wel wat meer ‘donkere’ en robuuste ondertonen). Door deze smaakvariaties denken we dat onze Pu-erhthee goed samengaat met eten dat tegelijkertijd zijn eigen smaak en textuur behoudt zonder te overheersen. Een kopje Pu-erh past perfect bij een heerlijk gerecht als knoflookchampignons op toast of een bord romige pasta met spinazie.

Haal het beste uit je thee: Pu-erhthee

Om de volle, donkere en aardse smaken van Pu-erh echt in al zijn krachtige zuiverheid te ervaren, adviseren we je ook een krachtige trektijd van 3 tot 4 minuten. En hoe langer hij trekt, hoe sterker, dikker en zoeter deze karakters naar boven komen. Pu-erh kan met of zonder melk geserveerd worden, hoe jij hem zelf het liefst drinkt! 


Maak kennis met oolongthee

Oolong is anders dan andere thee, en hij is zo goed dat de naam begint met het geluid dat je maakt als je ergens van onder de indruk bent! Oolong valt ergens tussen een krachtige zwarte thee en een verfrissende groene thee, en is een complex en veelzijdig drankje waar je, hoewel de blaadjes lastig te maken zijn, heel gemakkelijk van kunt genieten.

Oolong staat bekend om zijn donkere, typisch gedraaide blaadjes—waarvoor de passende, mysterieuze Chinese Wu Long-naam ‘De Zwarte Draak’ is bedacht—en is een thee die zich tijdens het bereiden van bloemig en zoet tot rokerig en turfachtig ontwikkelt.

Hij wordt hier in het Westen niet zo massaal gedronken als in Azië, waar de gelaagde smaken al honderden jaren zeer gewaardeerd worden, maar wij vinden het tijd dat Oolongthee ook in de rest van de wereld meer erkenning krijgt.

 

oolong thee

TIJD VOOR THEE: OOLONGTHEE

Je had vast al kunnen raden dat de unieke samenstelling van smaken in de karakteristieke Chinese Oolongthee een briljante combinatie zijn met Aziatisch eten. We raden je van harte aan om samen met vrienden te genieten van een overheerlijk feestmaal uit de Chinese keuken dat vergezeld wordt door een kopje Oolong. Denk aan fingerfood als dimsum, dumplings, mooie pakketjes met Pekingeend en schaaltjes heerlijke witte rijst. Geloof ons, het complexe samenspel van krachtige noten uit zwarte thee en verfrissende groene thee vermengt zich prachtig met de zoute, kruidige, zoete en zure smaken. 

Haal het beste uit je thee: Oolongthee

Oolong is een tere thee die met zorg bereid moet worden. Maar laat dat je niet tegenhouden deze verrukkelijke veelzijdige blaadjes een kans te geven. Als vuistregel kun je aanhouden dat de thee klaar is als het water een lichte geel/groene kleur heeft. Oolongthee is het lekkerst als je hem 1,5 tot 2 minuten laat trekken in gekookt water dat al een beetje is afgekoeld. Zo komen de duidelijke, sterke, complexe smaken en zachte afdronk het best tot hun recht zonder weggespoeld te worden.