Matcha Thee

MATCHA THEE

Hou je van groene thee maar wil je wel eens wat anders? Dan hebben wij jouw perfecte Matcha gevonden! Deze thee is traditioneel een belangrijk onderdeel van formele Japanse theeceremonies. Matcha is een theesoort die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een trendy smaak die overal opduikt, zoals in cakes, ijs en milkshakes. Perfect natuurlijk voor je fotoverzameling op Instagram, maar wij zijn hier om het over thee te hebben. Matcha met zijn heldergroene kleur en umami-achtige, eenvoudige, ietwat vettige smaak is eigenlijk gewone groene thee maar dan in de vorm van een heel fijn poeder. Het zijn zeer fijn gemalen theeblaadjes, rijk aan chlorofyl, van theestruiken die vlak voor de oogst schaduw krijgen. Matcha heeft een ietsjes hartigere umamismaak dan de typische smaak van groene thee en is de perfecte startersthee voor theeavonturiers die het groene theespectrum willen verkennen.

Voordelen van Matcha thee

  • Een frisse manier om aan je aanbevolen dagelijkse vochtinname te komen1.
  • Matcha groene thee bevat flavonoïden. Slimme voedingsstoffen die van nature voorkomen in plantaardige voeding zoals groente en fruit en die goed voor de bloedsomloop schijnen te zijn2.
  • Het is zelfs zo, dat er in één kop Lipton Matcha groene thee meer natuurlijke flavonoïden zitten dan in drie glazen sinaasappelsap (wat niet wegneemt dat sinaasappelsap boordevol vitamine C en andere gezonde voedingsstoffen zit)3.

Een calorievrije drank als je ’m drinkt zonder melk of suiker.

Deze thee werd door Boeddhistische monniken gebruikt om te focussen tijdens het mediteren omdat het hun hielp om alert te worden en zich bewust van het moment te worden.

Tips om deze thee te drinken

Matcha groene thee werd oorspronkelijk bereid en gedronken als onderdeel van traditionele Japanse theeceremonies, maar tegenwoordig is het een hippe en trendy theesoort. Dankzij de levendige groene kleur en reinigende smaak is het ineens opgedoken in de receptuur van allerlei eten en drinken. Maar wij houden de dingen het liefst simpel en vinden dat Matcha met zijn verkwikkende smaak perfect is voor een pauzemomentje om weer even op te laden. De mooie heldere smaak combineert ook prima met citrusvruchten, zoals grapefruit of met meloen en het is heerlijk bij een verse en gezonde fruitsalade als middagsnack.

Zo haal je het beste uit deze thee

Er is nauwelijks een mooiere thee denkbaar dan een kop frisgroene en vers gezette Matcha. Een traktatie voor je ogen én voor je smaakpapillen. Om alle voordelen van Matcha thee optimaal tot hun recht te laten komen, raden we je aan om ’m te zetten met gekookt water dat anderhalve tot twee minuten heeft kunnen afkoelen. Zo wordt-ie een tikje wazig met een vleugje karakteristieke umami. En je kunt ’m zowel heet als koud drinken!


1De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vochtinname is voor vrouwen 2 liter en voor mannen 2,5 liter.
2Gegevens van Unilever. Het gehalte aan flavonoïden is berekend met gegevens van de USDA database voor de Flavonoid Content of Selected Foods, Release 3.1 (mei 2014) (NDB Nr. 09206). De hoeveelheid van een kop Lipton groene thee en een glas verse sinaasappelsap komt overeen met 0,24 liter (8 fluid ounces).
- Groene thee bevat ongeveer 276 mg flavonoïden per 200 ml.
3Gebaseerd op de USDA Database voor de Flavonoid Content of Selected Foods, Release 3.1 (juni 2013) NDB nr. 14653.
Gebaseerd op de dagelijkse inname van ten minste 500 mg flavonoïden, zoals bijvoorbeeld 3 koppen thee per dag, als onderdeel van een gezond dieet en een gezonde levensstijl.


Wees creatief met thee

Wees creatief met thee