Skip to content

Japanners houden zoveel van hun thee, dat ze hele ceremonies houden om thee te eren. Deze plechtige gelegenheden worden zelfs geleid door een theemeester die jarenlang heeft geleerd om zijn techniek te perfectioneren. Dus wat gebeurt er nou precies?

De Weg Van De Thee
De ceremonie heet in Japan Chanoyu, wat letterlijk de weg van de thee betekent. Hoewel de Japanners al sinds de vierde eeuw groene thee drinken, ontstond de traditie van formele theeceremonies pas in de achtste eeuw. De wortels hiervan liggen in de zen-filosofie en het idee is om jezelf terug te trekken uit de moderne wereld en innerlijke harmonie en rust te zoeken – onder het genot van een kopje thee.

Wees Je Eigen Theemeester
Het is erg leuk om je eigen (moderne, minder formele) versie van een Japanse theeceremonie met vrienden te organiseren. Je hebt geen jarenlange opleiding nodig (pfiew!), alleen een paar eenvoudige voorwerpen en ideeën om te kunnen beginnen.

Wat Heb Je Nodig

Thee – matcha is de traditionele keuze, maar er zijn honderden soorten theemelanges die je net zo goed kunt gebruiken. Probeer zoete Lipton® Groene Thee Rode Goji Framboos of verfrissende Lipton® Kruidenthee Perzik Mango. Houd je het liever wel traditioneel? Lipton® Weelderige Matcha Gember is een vurige, aardse thee die ideaal is om je moderne theeceremonie wat extra pit te geven. 

thee schenken


2. Een Japanse theepot en -kommetjes – als je deze niet hebt, zijn een mooi versierde theepot en kopjes ook goed.

3. Zoete lekkernijen – voor een prettig contrast dat goed bij de thee past.

4. Kleine servetjes – om voor het drinken de zijkant van de theekommetjes schoon te vegen.

5. Zijden tafelkleed – voor op je theetafel.

6. Bloemen – een tafelstuk geeft je tafel echt iets extra's. 

7. Uitnodigingen – Japanners versturen ze al weken van tevoren (zo bouw je de spanning op!).


Serveer Met Een Glimlach
Op de dag van de ceremonie hoef je alleen te serveren, te drinken en te genieten van een ontspannen moment met goede vrienden en heerlijke Japanse thee. Nu ben je klaar om je eigen Japanse theeceremonie te organiseren!