Skip to content

Als er een land is waar ze wel van een goede kop thee houden, is het Groot-Brittannië wel. De Britten staan net zo bekend om hun thee als om cricket en de koninklijke familie. Van breakfast tea tot afternoon tea, ze hebben altijd wel een reden om een kopje te drinken.

TIJD VOOR THEE 

In de 17e eeuw waren de Britten nog echte koffiedrinkers, maar daar kwam verandering in toen koning Karel II trouwde met Catharina van Bragança, een Portugese prinses die dol was op thee.

Catharina introduceerde thee als drankje voor bij het ontbijt. Die gewoonte raakte al snel in zwang onder de hofhouding en vervolgens ook onder de hogere klassen in het land. 

Voor de paar honderd jaar die daarop volgenden, bleef thee exclusief voor de bevoorrechte aristocratie, totdat Sir Thomas Lipton het product voor iedereen toegankelijk maakte en alle Britten ervoor vielen. De rest is, zoals ze dat mooi zeggen, geschiedenis.

AFTERNOON TEA 

De afternoon tea was in de jaren 1840 een idee van de hertogin van Bedfort. Toentertijd was het voor de Britse aristocratie normaal om maar twee maaltijden per dag te eten – 's morgens een ontbijt en rond 8 uur 's avonds het diner. Aan het eind van de middag kreeg de hertogin echter trek en ze kwam erachter dat een lichte maaltijd met gebak, brood en een kopje thee ideaal was om de dag te overbruggen.

Ze begon ook vrienden uit te nodigen om haar te vergezellen en het idee sloeg aan. Het duurde niet lang voordat de hele chique gemeenschap in de namiddag zat te theeleuten en sandwiches peuzelden.


AFTERNOON TEA BEREIDEN

About tea


Dit zijn de typische ingrediënten voor een traditionele afternoon tea:

  • Kleine sandwiches belegd met bijvoorbeeld komkommer en gerookte zalm of eieren en tuinkers.
  • Scones met dikke room en jam. Deze zijn warm het lekkerst.
  • Gebakjes – maar houd ze klein en fijn, want de afternoon tea is bedoeld als lichte maaltijd.


HIGH TEA

High tea is de afternoon tea van de arbeidersklasse. Terwijl de aristocratie tussen 3 en 4 uur 's middags een lichte maaltijd nuttigde, hadden arbeiders door het hele land behoefte aan iets wat hun maag vulde na een dag hard werken. De mannen aten vaak staand of zitten op hoge krukken – vandaar de term 'high tea'.

Hierdoor is high tea eerder een hoofdmaaltijd en wordt er meestal warm eten met vulling geserveerd. Pastei, vlees en kaas zijn typische high tea-kost. 

Omdat er een warme, verkwikkende maaltijd wordt geserveerd, heb je een bijpassend drankje nodig om de lekkerheden mee weg te spoelen. Lipton® Gewaagde English Breakfast Tea, met melk en naar wens een zoetmaker is de perfecte metgezel. 

Dus of je nu met de hertogin van Bedford een afternoon tea wil nuttigen of liever je werkdag afsluit met een hartige high tea: wij hebben een breed assortiment heerlijke theesoorten voor elke gelegenheid. Geniet.