Skip to content

Het is een van de meest geliefde drankjes ter wereld, onmisbaar in miljoenen keukens over de hele wereld en er worden dagelijks miljarden kopjes van gedronken. Maar wist je dat er al duizenden jaren van thee wordt genoten als verfrissende oppepper? We nemen je mee op een korte reis door de geschiedenis van 's werelds meest geliefde drankje. 

GEHEIMZINNIGE OORSPRONG

Er zijn veel mythes en legendes rondom de oorsprong van thee. Van Chinese keizers tot Portugese prinsessen; de geschiedenis van thee is net zo veelzijdig als zijn smaak. De eerste verwijzingen naar thee zijn afkomstig uit China. Volgens een legende viel er een blaadje in het water dat voor keizer Shen Nung gekookt werd. Hij vond de smaak verkwikkend en zonder dat hij het wist had hij het eerste kopje thee uitgevonden.

De Japanners Verloren Hun Hart

Later, tijdens de Tang-dynastie, brachten Japanse boeddhistische geleerden die China bezochten theezaadjes mee terug naar Japan. De Japanners verloren hun hart aan het drankje en namen het direct op in hun cultuur. Geleidelijk aan groeide dit uit tot de beroemde Japanse theeceremonies.

Thee kopje

THEE BEREIKT EUROPA

In Europa waren het de Portugezen die het genot van thee als eerst ontdekten – nadat missionarissen en kooplieden die in Azië hadden gewoond thee als geschenk mee naar huis namen. Het waren echter de Nederlanders die de commerciële mogelijkheden van deze bijzondere blaadjes zagen. Zelfs toen bleef thee nog ontzettend duur en konden jarenlang alleen de rijksten deze delicatesse betalen.

Last But Not Least

Gek genoeg waren het de Britten, de bekendste theedrinkers, die thee niet meteen omarmden. Hier kwam pas verandering in toen Karel II trouwde met de Portugese prinses Catharina van Bragança (een bekende theeliefhebster). Omdat de Britten niet op hun nieuwe koningin achter wilden blijven, zijn ook zij thee gaan drinken en ze zijn er nooit meer mee gestopt.

Iemand Een Kopje Thee?

De afternoon tea is vermoedelijk bedacht door Anna Russell, de hertogin van Bedford. De hertogin had 's middags vaak zin om wat te eten en kwam erachter dat een lichte maaltijd met Darjeeling-thee en gebak of brood de spijker op zijn (thee)kop sloeg. En zo was de afternoon tea geboren.

THEE SMOKKELEN

In Groot-Brittannië waren de hoge theeprijzen een reden om thee te smokkelen en illegaal te drinken. Sterker nog, in de 18e eeuw werd er meer thee het land binnengesmokkeld dan er legaal geïmporteerd werd.  Pas toen de regering de belasting verlaagde en Sir Thomas Lipton thee voor de massa beschikbaar maakte, werd het drankje zo populair als het vandaag de dag nog steeds is.

geschiedenis van thee zakjes

In Kannen En Kruiken

Het was koopman Thomas Sullivan uit New York die bij toeval het theezakje uitvond. Sullivan verstuurde monsters van zijn thee in zijden zakjes naar zijn klanten, die dachten dat de thee met zakje en al in de theekan moest. Het werkte verrassend goed en het theezakje was geboren.

ENORM BEDANKT

Dus de volgende keer als je samen met ons geniet van een verfrissende kop Lipton® thee, proost dan op de rijke volkshistorie die thee heeft gemaakt tot het geweldige drankje dat het nu is. Bedankt allemaal!