Skip to content

Tegenwoordig is ijsthee op een warme dag niets aparts. Maar hoewel mensen al eeuwenlang van warme thee genieten, is ijsthee relatief nieuw. Dus, als je er lekker voor zit vertellen we je graag hoe ijsthee zo populair is geworden. In de VS hebben ze zelfs een Nationale IJstheedag (op 10 juni, als je dat wilde weten). 

Lipton winkel in new Jersey

Het ontstaan van ijsthee hebben we te danken aan Sir Thomas Lipton. Na de opening van zijn eerste kruidenierswinkels in 1871 in Glasgow, waar hij zijn klanten thee verkocht, zag hij de mogelijkheden van dit aromatische drankje en kocht een aantal theevelden in Ceylon (nu Sri Lanka). 

Dit was het begin van een revolutie die thee voor iedereen toegankelijk zou maken. Omdat Sir Thomas vond dat iedereen van thee moest kunnen genieten, en niet alleen de rijken, bedacht hij manieren om het product goedkoper te verpakken en vervoeren waardoor het toegankelijk werd voor de gewone man. Lipton® thee was meteen een groot succes en verspreidde zich over de wereld. Tegenwoordig wordt deze thee dagelijks door miljoenen mensen gedronken. 


Hoe Koud Het Nieuwe Warm Werd

De eerste keer dat er over ijsthee geschreven werd, was echter pas in 1879 – in het kookboek Housekeeping in Old Virginia. In het boek raadt de auteur aan groene thee een dag te laten trekken. Ze vervolgt: "Vul de glazen met ijs, voeg aan elk glas twee theelepels kristalsuiker toe en schenk de thee over het ijs en de suiker."

De echte doorbraak van ijsthee kwam 25 jaar later, in 1904, op de Wereldtentoonstelling in St. Louis. Het warme weer bracht plantagehouder Richard Blechynden op het idee om ijs aan zijn gratis theemonsters toe te voegen. Het koele en verfrissende resultaat sloeg meteen aan. Door deze actie won ijsthee snel aan populariteit. 

Lachende dame die lipton flesje vasthoud

Lipton® Doet Mee Aan Het Ijstheefestijn

Onze eerste ijstheepoeder kwam in 1964 in de VS op de markt en werd vanaf 1978 ook in Europa verkocht. Vanaf dat moment is ons ijstheemerk alsmaar blijven groeien. Lipton® IJsthee in flessen, die in 1991 werd gelanceerd, wordt nu in meer dan 100 landen wereldwijd gedronken.

Ijsthee Voor Elke Gelegenheid

Ons uitgebreide assortiment spannende smaken heeft fans over de hele wereld. Van klassieke en koolzuurvrije smaken tot citroen, perzik en mango: we hebben voor ieder wat wils. Sluit je aan bij miljoenen mensen over de hele wereld en verfris je dag met Lipton® IJsthee.