DE GESCHIEDENIS VAN THEE

Thee zorgt er al duizenden jaren voor dat we de dag aankunnen. Lees meer over deze fascinerende geschiedenis.

CHINESE THEEGESCHIEDENIS

Thee is afkomstig uit China. Volgens een legende viel er een blaadje in het water dat de bedienden van keizer Shen Nung voor hem aan het koken waren. Hij vond de smaak verkwikkend en zonder dat hij het wist had hij het eerste kopje thee uitgevonden.

JAPANSE THEEGESCHIEDENIS

Japanse boeddhistische geleerden bezochten China tijdens de Tang-dynastie en brachten theezaadjes mee terug naar Japan. De thee viel goed in de smaak in Japan en werd een onderdeel van de Japanse cultuur. Het was het begin van de nu zo bekende Japanse theeceremonies.

THEE IN EUROPA

De Portugezen waren de eerste Europeanen die schreven over thee. Veel Portugese missionarissen en handelaren woonden in Azië en brachten thee mee terug als geschenk.

De Nederlanders introduceerden thee in Europa als handelswaar. Het was echter behoorlijk duur, dus aanvankelijk konden alleen de rijken zich deze delicatesse veroorloven.

BRITSE THEEGESCHIEDENIS

De bekendste theedrinkers ter wereld waren aanvankelijk niet echt enthousiast over thee. Dit veranderde pas toen koning Charles II met de Portugese prinses en theeliefhebster Catharina van Bragança trouwde. De Britten wilden niet achterblijven bij de nieuwe koningin en al snel was thee populairder dan koffie.  

THEEHANDEL EN THEESMOKKELAARS

In Groot-Brittannië was thee erg duur vanwege de hoge belastingen. Daardoor werd thee vaak gesmokkeld en illegaal gedronken.

In de 18de eeuw werd er meer thee het land binnen gesmokkeld dan legaal geïmporteerd. De regering verlaagde de belastingen, waarna thee ineens betaalbaar en legaal werd.

DE GESCHIEDENIS VAN THEEZAKJES 

Wist je dat Lipton het eerste theemerk was dat gebruik maakte van theezakjes? De meeste Lipton thee zit in piramide vormige zakjes, om de ingrediënten meer ruimte te geven om te trekken. Op die manier komen de theeblaadjes, echte stukjes fruit en kruiden het best tot hun recht.

Van Chinese keizers tot Portugese prinsessen en New Yorkse handelaars: er zijn heel wat mensen die je moet bedanken voor je kopje Lipton. Draag tijdens je eerstvolgende theepauze een kopje thee aan hen op!

Dit vind je misschien interessant

Wees creatief met thee