Skip to content
Sustainability hero

Duurzame

Productie


Verbeter de wereld,
slokje voor slokje


Met elke slok Lipton zien we een mogelijkheid de wereld een stukje beter te maken. Als het grootste theemerk ter wereld lopen we voorop als het gaat om duurzame theeproductie. Daardoor creëren en nemen we de mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan een positieve impact op de samenleving en het milieu. Zo zijn al onze producten Rainforest Alliance Certified™.

 

 

Rainforest Alliance Certified™: wat is dat?

Het Rainforest Alliance Certificaat houdt in dat er op een duurzame manier gewerkt wordt en dat werknemers eerlijk betaald worden.

In 2007 behaalde onze Kericho-plantage als eerste theeplantage ter wereld het certificaat van de Rainforest Alliance. Sinds 2016 komt al onze thee van plantages die Rainforest Alliance Certified™ zijn.

De plantages helpen Lipton om de theeproductie duurzamer te maken, met respect voor het regenwoud. We zijn er trots op dat we de biodiversiteit op en rond onze theeplantages in stand houden. Tegelijkertijd zorgen we voor betere leefomstandigheden voor de mensen die er werken.


Wat doet de

Rainforest alliance

De Rainforest Alliance helpt boeren om duurzamer te werken. Dat zorgt voor een grotere oogst met meer kwaliteit, en een beter inkomen. De Rainforest Alliance beschermt het milieu, zorgt voor sociale rechtvaardigheid en doet investeringen. Die combinatie zorgt ervoor dat boeren en hun gezinnen getraind worden, terwijl hun rechten en inkomens beschermd zijn.

 


Steeds minder

bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van pesticides is slecht voor mens en milieu. Lipton werkt samen met overheden en andere instanties om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen en waar mogelijk te stoppen. Het gaat daarbij vooral om bestrijdingsmiddelen uit de klasse III volgens de classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

We werken ook nauw samen met onze theeboeren, handelaren en producenten om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen of te stoppen. Op basis van de Unilever Sustainable Agriculture Code stellen we echte targets op, met echte deadlines. Daar moeten theeboeren, handelaren en producenten zich aan houden. Anders willen we niet meer met ze samenwerken.

raw materials

Minder water, meer thee.

Voor het duurzaam produceren van thee moet er op een verantwoorde manier met water worden omgegaan. Daarom werken we momenteel aan een aantal programma’s die erop gericht zijn om minder water te gebruiken. Als we daar op de juiste manier bij geholpen worden, kunnen we grotere oogsten realiseren en ons aanpassen aan het veranderende klimaat. En dat allemaal met minder water!

We implementeerden al meer dan 4.000 watermanagementplannen. Enkele positieve innovaties op onze theeplantages zijn bijvoorbeeld:

Druppelirrigatie – door water direct bij de wortels te gieten voorkom je verspilling;

Gewassen van een hoge kwaliteit;

Beter omgaan met grond en voedingsstoffen (verbetering van grondstructuur die meer water kan vasthouden).Jouw kopje

Lipton is energie-efficiënt

Op onze Kericho-theeplantage is 97% van onze elektriciteit hernieuwbaar (we hebben zelfs onze eigen waterkrachtcentrales gebouwd om dit voor elkaar te krijgen).

 

renewable energyWe hebben

1.3 miljoen bomen geplant

Lipton heeft sinds 2000 meer dan 1.3 miljoen bomen geplant.

Dat hebben we gedaan omdat we de biodiversiteit op onze theeplantages in Kericho (Kenia) willen bevorderen.

We planten ook eucalyptusbomen op minder vruchtbare grond. De eucalyptusolie gebruiken we als brandstof voor de boilers waarmee we de thee drogen (i.p.v. diesel, dat veel andere producenten gebruiken).

lipton bevordert

de biodiversiteit

Biodiversiteit is heel belangrijk voor al het leven op aarde. Daarom beschermen wij wilde dieren. Zo steunen we Colobus, een opvangcentrum in Kenia voor de bedreigde apensoort.

Bij een van onze fabrieken in Kenia hebben we gezorgd voor een enorme toename van de biodiversiteit. Door de behandeling van afvalwater te verbeteren hebben we ervoor gezorgd dat er geen vervuild water het milieu inloopt. Daardoor ontstond er een bos waar het ook in het water nu krioelt van leven!

 

BLIJF UP-TO-DATE! VOLG LIPTON OP INSTAGRAM EN FACEBOOK